Thursday, July 1, 2010

telur dadar


sedang i bermalas2an,
i mean, bukan sj2 malas neh,
sy layan mood yg sememangnya sentiasa malas
padahal satu haram huruf pun i tak taip lg
4 my big bro asgment sedangkn lagi
7 jam dr saat ayat dan baris ini ditulis,
dia mahu LIHAT.
haihhh~

ni nk cerita hal telur.
telur bukan sebarang telur tau!
sila berpikiran putih bersih dan suci mase bace ayat atas nih.
ni hal telur dadar yg seolah2 mjadi trend hawt
kat msia nih!
giler rempit aku tulis the word HAWT = hot pun ok pe :p
sebab knor pasti sedap buat iklan telur dadar,
mayonis buat iklan telur dadar lagik
maka sy perlu lah mbuat eksperimen
ttg kebenaran telur dadar ni sedap
atau tak kalau dibubuh serbaneka mak nenek
perasa nih.

oleh itu,
ptg td,
bersama ibu tersayang sy telah beranggak ke Mydin.
nak beli telur je pun!
masih perlu ke Mydin
wlupun HKS n Sri Manja dekat saja.
kedai2 runcit pun berlambak area ni!
sj lah kan... ronggeng lbey. ;P

beli telur.
telur.... hurm,
ape tah jenama. dlm kotak cantik bagai.
siap ade expired date.
tp cop mydin tidak lah kelihatan
samada sebelum mahupun selepas dimasak.....

mayo dah ade,
sjibik sejiban cam Sheila Rosli.
Pasti sedap pun dah ade.
so dgn lgsg tak berbaloi2nye,
beli telur je! hadoiiiii!
seb bek ade lg lah hape barang ntah
yg kurang kberbaloiannye yg mama beli.
better la kan...

so lewat mlm td area kul11,
baru i masak.
hajatnya nak gune sejibik je,
tp mama sj bg up, 2 bijik!
ha, hari2 duk up,lame aku mati sakit jantung :S

godek2 telur,
2biji telur+2sudu kecik mayo+garam sket+bawang+lada
bammmmm! hempok lam kuali!

part yg pasti sedap i dah lame try!

akhirnya, i nak btau,
sj share pendapat la kan pasal telur dadar ni,
2-2 sedap. guna mayo ke, knor ke mmg sedap.
tp bezanya ketara okeyh!
kalau knor,
dia rangup, kat ujung2 kliling telur tu jd crispy.
telur pun jd garing tau.
so kalau nipis kite buat, cth mcm buat sebiji demi
sebiji utk setiap hidangan, mmg besh! nyummm2~
rangup je! kena mam panas2 tau.....
kalau mayo,
telur tu jadi gebu banget. i goreng garing2
last2 hampir hitam cam bangla pun
tetap die lembut dan berongga!
cam roti paun yg masuk dalam iklan planta!
so, kene wat 1 hidangan byk telur,
baru die jadi gebu n tebal.
kalau mcm i,
die lembut, so lame sket lam pinggan,
die penyet. rupe tu jd kurang up lah!

ha, tu sj citernye,
harap korang paham le ape aku tulis ni.
n kalau2 rase nak makan telur dadar,
tny la tekak masing2, nak yg mcm mane.
gebu n lmbut
or
slim n garing.
ok2,
sambung wat esimen ye...
papai~

p/s: komen2 akan ku balas kelak ye :D

5 comments:

Shakirah- Yang Bersyukur said...

aku dah try yang mayonis
terbaek wok
sheila rusly tak tipu

dr.COOkies said...

mmg besh! tp aku lg ske pasti sedap sbb rangup... :)
kalau gebu gitu, wat Frittata lah sedap... tu pun aku cilok gmbr pakcik google gne keyword frittata.. :P

MonoSodiumGlutamate said...

wah,ade org majuk x komen~

dr.COOkies said...

tak ngajuk pom.... :P

MonoSodiumGlutamate said...

ye ke...