Wednesday, May 5, 2010

Garlic Prawn



k, kenapa saya pilih resipe ni sbg resipi pertama?
sebab ni feberet saya!
huehehueuehehe...

ape lagi, jom kite tgk cara n bahan yang diperlukan.
(k, beazam tidak ke laut n straight to the point saja ;P )

p/s : resipe nim memg saya create sendiri. siyeshly... (^^,)

bahan2 :
2 sudu besar butter (nak guna planta boleh tapi tak begitu besh)
1 sudu besar minyak kacang (aroma minyak ini mmg memikat hati n merentap jiwa lagi2 biler lapar)
5-7 ulas bawang putih (sangat suka ini!)
1 biji limau nipis (potong2 je die....jgn perah lg!!)
250g-300g udang yang segar :)
garam dan lada hitam secukup rasa

cara2 :
1. panaskan butter sampai naik bau dan keperangan (bau die akan jadi macam bau kacang)
2. masukkan minyak kacang
3. bile sume dah cukup panas, masukkan udang yek.
4. goreng udang, dgn api yang besar. udang kan cepat masak. tapi jgn hangit plak! ni nak dapatkan teksture udang yang mcm kene panggang...macam dlm gambo tuh~
then, sambil2 tu, bubuh lah garam n lada sulah ye :D
5. udang dah masak, keluarkan dan letak dalam mangkuk menghidang siap2,k!
6. sisa minyak dalam kuali tu, masukkan bawang putih ke dalamnya....
7. goreng lah bawang itu sampai tahap yang korang suke
8. campakkan saja bawang n sume minyak (macam lah banyak sgt minyak...cenonet aje :P )
ke dalam mangkuk tadi.
9. letak hirisan limau nipis atas die.
10. nak makan baru perah.
*sebab kalau perah awal2, limau tuh akan bekukan butter tadi jd macam lemak beku yang digeruni mereka2 yang menjaga kesihatan padahal saya dah letak banyak bawang putih sbg agen penyingkir kolesterol.phm?!
11. yeah! amek nasi n makan panas2.... sodaaaap~

ha, try la.
ape lg...
takkan bace je kot.
penat je aku tulis,heh! +_+

1 comment:

MonoSodiumGlutamate said...

ha,takkan penat tulis je kot,masak la! :P